Alles over de MacBook Pro 2016

Op 27 oktober 2016 hield Apple een speciaal event waarbij de MacBook Pro 2016 in 13 inch en 15 inch grootte geïntroduceerd werd. Dit event vond plaats zo’n 25 jaar nadat Apple hun eerste notebooks, de PowerBook 100, de krachtigere PowerBook 140 en de high end PowerBook 170 op de markt bracht in oktober 1991. Tijdens het Apple event liep Apple door al hun innovaties op de laptopmarkt heen. De eerste notebook met palmrest, het eerste trackpad, het eerste unibody design, het eerste Retina display en ga zo maar door. En toen kwam natuurlijk het belangrijkste. De MacBook Pro 2016, met wederom een unieke innovatie; de Touch Bar. In dit artikel valt meer te lezen over deze baanbrekende innovatie en andere gebieden waarop de MacBook Pro uitblinkt ten opzichte van eerdere modellen.

Uniek op elk gebied

De MacBook Pro 2016 is dunner dan elk eerder uitgebrachte MacBook in de Pro-lijn van Apple. Daarnaast hebben de USB-poort, HDMI-poort, oplader ingang en SD-sleuf plaatsgemaakt voor 4 USB-C ingangen. De enige ingang waarbij ze er wel voor gekozen hebben om hem te behouden is de koptelefoonaansluiting.
De Touch Bar is een innovatie die je in geen enkele andere laptop terug zal vinden. In deze Touch Bar zit zelfs een Touch ID sensor verwerkt, waarmee de gebruiker in kan loggen door middel van een vingerafdruk. Dit zijn niet de enige verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd in de MacBook Pro-lijn. De speakers geven een helderder en harder geluid, de processor en videokaart hebben een upgrade ontvangen, en het toetsenbord maakt gebruik van het nieuwe vlindermechanisme. Wel hebben we afscheid moeten nemen van het oplichtende Apple logo op de casing van de MacBook Pro 2016.

USB-C

Apple’s USB-C-poorten ondersteunen een hoge snelheid van maximaal 10GB per seconde. Een grote reden voor Apple’s keuze voor het verwijderen van de poorten om deze te vervangen voor USB-C is de mogelijkheid de MacBook Pro 2016 nóg dunner te maken dan zijn voorgangers. Eén van de kenmerken van de nieuwe USB-C ingangen is dat ze ‘reversible’ zijn, dus net als de Lightning-poort op je iPhone zul je de kabel er nooit per ongeluk verkeerd om insteken. Alle USB-C-poorten zijn voorzien van Thunderbolt 3. Hierdoor zijn ze te gebruiken voor vrijwel alles wat je kan bedenken en nodig zal hebben.
Daarnaast is de snelheid even hoog als de voorheen op het gebied van snelheid dominerende Thunderbolt ingang. Omdat de USB-C-poorten een kracht in- of uitvoer hebben van 100W, is een MagSafe-ingang voor de oplader niet meer nodig. Door deze verhoogde krachtoutput heeft een USB-C-poort de mogelijkheid een Quad-HD of 4K monitor te ondersteunen zonder dat hierbij een extra voeding aangesloten dient te worden. Daarnaast heeft een USB-C poort de mogelijkheid om te functioneren als een ethernetpoort, HDMI-ingang of Displaypoort mits je de juiste adapters bezit.
De ‘bottom-line’ is dus dat zolang je de juiste dongles tot je beschikking hebt, je niets anders nodig hebt dan een USB-C-ingang.

Ook leuk om te weten: Apple introduceerde op hun Apple event ook de LG Ultrafine 5K display. Deze heeft ingebouwde speakers, microfoons en camera, en is aan te sluiten met een Thunderbolt 3 kabel. Het mooie van dit display? Je MacBook wordt tegelijkertijd opgeladen, dus je hebt slechts één enkele kabel nodig voor een baanbrekende setup wanneer je thuis of op kantoor aan het werk bent. Je kan zelfs 2 5K displays aansluiten, waardoor je totale aantal pixels bijna op een verbazingwekkend 35 miljoen, het Retina-display van de MacBook Pro 2016 meegerekend.

Touch Bar op de MacBook Pro 2016

Een andere prachtige innovatie van Apple is de Touch Bar. Nog nooit eerder vertoond in een computer of laptop, dient deze als totale vervanging voor de functietoetsen voor de systeemfuncties bovenaan het toetsenbord. In plaats van de F-toetsen is er een OLED-strip van 2170×60 pixels geïmplementeerd die per programma variërende elementen kan tonen. De Touch Bar past zich dus aan de software die je op het moment gebruikt. Dit werd al duidelijk in het Apple event in oktober, maar pas echt wanneer je de MacBook Pro 2016 zelf gebruikt. Je kan de standaard functietoetsen volledig zelf indelen onder Systeemvoorkeuren.

Per programma worden verschillende virtuele toetsen, tabjes, functionele tools, of zelfs emoji’s getoond. Apple is nog een stapje verder gegaan, en er worden zelfs nieuwe tools getoond die normaal met de functietoetsen niet gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het kantelen van een foto in de ‘Foto’s’-app.
Een andere functie die helaas niet beschikbaar is voor Nederlanders, maar wel handig voor wanneer je iets in het Engels schrijft in bijvoorbeeld de Mail app, is het tonen van ‘Quicktype’-suggesties. Kort gezegd, woordaanvullingen.
Daarnaast is er, net als bij je iPhone (en sommige nieuwere iPads) een Touch ID sensor ingebouwd. Hiermee is het mogelijk om met Apple Pay te betalen, en in te loggen op je gebruikersaccount. Om dit te mogelijk te maken heeft Apple gebruik gemaakt van een gloednieuwe chip, genaamd de “Apple T1 Chip”.
Nog een mooi pluspuntje van de Touch ID sensor: deze herkent verschillende gebruikers, en wanneer iemand zijn of haar vinger op de sensor ligt zal diegene op het juist gebruikersaccount worden ingelogd. Handig wanneer je de laptop met mensen deelt om welke reden dan ook.
Mooi om te weten, de functietoetsen zijn gewoon nog beschikbaar. Houd de functietoets ingedrukt en je krijgt een rijtje met functietoetsen F1 t/m F12 te zien op de Touch Bar. Een grote opluchting voor sommige gebruikers.

De Touch Bar ondersteunt Multi-touch, en herkent maximaal 10 vingers tegelijkertijd. Handig voor sliders en complexe input voor bepaalde programma’s en echte power users.

Siri

Voor het eerst krijgt Siri een eigen knop op het toetsenbord. Sinds MacOS Sierra 10.12 is Siri te gebruiken op de Mac, nadat deze zo’n 5 jaar geleden op de iPhone beschikbaar werd met de komst van iOS 5. Siri is aan te zetten onder Systeemvoorkeuren > Siri > Schakel Siri in.

Force Touch Trackpad

Naast de nieuwe USB-C poorten en de Touch Bar, heeft Apple ervoor gekozen een extra grote touchpad te implementeren. Bij de nieuwe serie MacBook Pro 2016. Dit is mede te danken aan de bespaarde ruimte door het verwijderen van de functietoetsen en het implementeren van de Touch Bar. Daarnaast hebben oudere MacBook Pro modellen onbenutte ruimte aan de boven- en onderkant van het trackpad. Dit trackpad maakt wederom gebruik van de in 2015 geïntroduceerde Force Touch, op een glazen oppervlak. Wanneer er met kracht op de trackpad gedrukt wordt verschijnen er per programma verschillende opties. Doe je dit bijvoorbeeld in de Finder op een document, dan wordt er een voorvertoning getoond. Binnen programma’s kan de trackpad voelen hoe hard er gedrukt wordt, en bij het bekijken van een film kan je dus bijvoorbeeld harder klikken om sneller door- of terug te spoelen. Een ander voordeel van dit Force Touch trackpad is dat er op het gehele oppervlak geklikt kan worden, dit is niet meer beperkt tot enkel de onderkant.

Uitgebrachte modellen 2016

Apple heeft in 2016 geen enorme reeks modellen uitgebracht. Wel hebben ze in April 2016, voor het event waarbij de nieuwe modellen geïntroduceerd werden, een update uitgebracht voor de 12-inch MacBook met Retina scherm, namelijk een Core M processor, langere batterijduur en een rosé gouden kleuroptie. De volledig nieuw geïntroduceerde modellen in 2016 waren de volgende (beschikbaar in Space Grey en Silver):

Verdere verbeteringen van de MacBook Pro 2016 modellen

Eén van de reeks kleinere verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd is het aanpassen van de speakers, zodat deze een helderder en luider geluid geven. Het blijft natuurlijk een laptop, en het geluid is niet ‘groundbreaking’, maar desalniettemin zal je niet snel een laptop vinden die vergelijkbaar of beter geluid geeft. Een grappig feitje is wel dat de speakers zich niet meer onder de ‘speakerrasters’ bevinden, maar een stuk lager geplaatst zijn. Deze rasters zijn puur voor een glad uiterlijk, meer niet.
Het scherm heeft ook een kleine update gekregen. In vergelijking met de vorige 15 inch MacBook Pro heeft dit model een 67% procent fellere display gekregen, met een 25% rijkere kleurweergave, en een 67% hogere contrastratio. De nieuwe Quad-core Intel Core i7 met 2133MHz geheugen gepaard met de Radeon Pro 14 Nm GPU biedt tot 2.3x snellere grafische rekenkracht dan de vorige generatie MacBook Pro’s. Daarnaast ontving de nieuwe serie een nóg snellere SSD, met schrijfsnelheden tot wel 3.1GB per seconde. De opslagmogelijkheid is verdubbeld tot 2TB. Deze SSD is in vergelijking met vorige modellen tot wel 50% sneller.

Een nieuw ventilatieontwerp zorgt dat de MacBook Pro 2016 koeler en stiller is dan voorheen uitgebrachte modellen.
En ‘one more thing’ dat het benoemen waard is; het toetsenbord met 2e generatie vlindermechanisme dat een jaar eerder gepresenteerd werd. Hiermee brengen ze het toetsenbord dat ze met de komst van de 12 inch MacBook introduceerde naar de MacBook Pro-lijn. De ‘travel’ van deze toetsen is slechts 0,5mm, maar bij het typen op dit toetsenbord is wel een voelbare klik zodat je alsnog de gewenste feedback krijgt wanneer een toets ingedrukt wordt.

MacBook Pro 2016 kopen

Ben je op zoek naar een MacBook Pro 2016? Dan ben je bij Mac voor minder aan het juiste adres. Bij Mac voor minder is een ruim aanbod te vinden van Macs en MacBooks met een flinke korting. Omdat de Macs voor verkoop volledig nagelopen en waar nodig binnen Apple’s fabrieksgarantie vervangingen hebben plaatsgevonden, kan jij er zeker van zijn dat je niet tegen problemen aan zult lopen. Mocht er iets vervangen zijn bij Apple, dan krijg je altijd een officieel servicerapport van Apple meegeleverd bij je aankoop.

Bij Mac voor minder lopen de kortingen op tot bijna 50% op de nieuwprijs! Daarnaast heb je minimaal 24 maanden garantie, soms nog langer met AppleCare+ dekking.

Mac voor minder verkoopt enkel de meest recente modellen, dus de komende paar jaar zit je gebakken. De MacBooks worden altijd geleverd met een originele oplader, gratis sleeve (hoes) en het meest recente besturingssysteem.

Je hebt dus een als nieuwe MacBook voor de prijs van een tweedehands, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over enige problemen. Daarnaast heb je gewoon nog garantie op het apparaat, mocht er onverhoopt toch een probleem zijn met de computer.

Bekijk ze hier

bron:
https://www.youtube.com/
https://www.apple.com/

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.