De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch de betere keuze is

26 november 2019

De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch de betere keuze is

In November 2019 heeft Apple de MacBook Pro 16 inch geïntroduceerd. Met deze introductie stopt Apple na een periode van 18 jaar met de verkoop van de MacBook Pro in het 15 inch formaat, zodat de 16 inch MacBook Pro deze plaats in kan nemen.

Met de komst van de MacBook Pro 16 inch heeft Apple een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo heeft de nieuwe MacBook een iets dikkere behuizing dankzij de toename in schermgrootte. Dat de body ietsjes dikker is dan zijn voorganger zal, tenzij je beide modellen naast elkaar houdt, niet tot nauwelijks opvallen. Tevens hebben de modellen een hogere opslagcapaciteit. Apple is van een maximale 4TB aan opslag naar 8TB gegaan. De basismodellen beschikken over 512GB in plaats van 256GB.

In deze blogpost leggen we uit waarom de MacBook Pro 15 inch met Touch Bar voor de meeste mensen de beste keuze is.

Toetsenbord: Geen issue meer

Met de introductie van de nieuwe MacBook Pro 16 inch heeft Apple wederom wijzigingen doorgevoerd in het toetsenbord, gelukkig is de ontvangst deze keer een stuk positiever. Veel gebruikers ondervonden problemen met het toetsenbord in voorgaande modellen waarbij Apple nog gebruik maakte van het vlindermechanisme. Het toetsenbord in de nieuwe MacBook is een combinatie van het oude schaarmechanisme van de 2015 modellen en het vlindermechanisme (butterfly) van de toetsenborden in de 2016-2019 modellen. Hiermee geeft Apple aan dat de beruchte toetsenbordproblemen verholpen zijn.

Onze ervaring is dat weinig tot geen problemen meer zijn met het toetsenbord van de 2016-2019 generatie nadat deze vervangen is. Dit is te danken aan het feit dat er een verbeterd mechanisme op de modellen geplaatst zijn.

De meeste problemen waren bekend met het 2016 model, maar deze heeft bij ons altijd een 2017 generatie toetsenbord. Het 2018 model heeft bij ons altijd een 2019 generatie toetsenbord. Zo is jouw laptop geheel vrij van eventuele issues.

Hierdoor kunnen we dus met zekerheid zeggen dat jij geen problemen zult ervaren met een bij Mac voor minder aangekochte MacBook. Er zit op alle modellen die wij verkopen een verbeterd mechanisme, waarbij de issues met het vlindermechanisme verholpen zijn.

Prestaties: Klein verschil

De Macbook Pro 16 inch heeft dezelfde generatie Intel “Coffee Lake” processoren als de 2018 en 2019 MacBook Pro 15 inch. Dat betekent dat er geen voordeel te behalen valt voor processor (CPU) intensieve taken zoals grafische vormgeving, of video- en fotobewerking. Beide processoren hebben 2.6GHz tot hun beschikking.

Is de processor voor jou het belangrijkst? Dan adviseren wij om voor een MacBook Pro 15 inch met Touch Bar te gaan.

Schermgrootte: een klein verschil

Hoewel de naam van de nieuwe MacBook Pro doet vermoeden dat er een volledige inch verschil tussen de modellen zit, is dat niet het geval. De MacBook Pro 15 inch heeft een 15,4 inch scherm, de MacBook Pro 16 inch heeft een 16.0 inch scherm. Dat betekent dat er een 0,6 inch verschil zit tussen beide modellen. Dit verschil is verwaarloosbaar en geen reden om voor een 16 inch model te gaan, de ‘screen real estate’ die je ermee wint is zo minimaal dat het niet opweegt tegen het prijsverschil.

Beide schermen hebben een display met LED achtergrondverlichting van 500 nits, de helderheid kan dus even hoog worden gezet. Uit een review op Youtube blijkt echter dat de maximale helderheid slechts 416 nits is in het nieuwe model. Een stuk lager dan de 15 inch MacBook, mogelijk om de batterij te besparen. De pixeldichtheid is nagenoeg gelijk met 224ppi (pixels per inch) tegen 220ppi op het 2015 model.

Value for money: Macbook Pro 15 inch vs MacBook Pro 16 inch

De MacBook Pro 15 inch met Touch Bar is voor het merendeel van de doeleinden ruimschoots voldoende. Deze biedt voor de gebruiker dan ook de beste ‘value for money’.

Elke MacBook Pro 15 inch uit 2018 heeft een 6-core i7 processor en een videokaart met 4GB videogeheugen. Prestaties zullen daarom ook nauwelijks afwijken van die van een MacBook Pro 16 inch. Dit terwijl het prijsverschil tussen de modellen aanzienlijk is.

De MacBook Pro 15 inch uit 2017 heeft een 4-core i7 processor en een 2GB of 4GB videokaart. Een 512GB SSD model gaat altijd gepaard met de 4GB videokaart. Dit maakt je MacBook een krachtige machine die ook uitermate geschikt is voor animaties, 3D renderingen of zware videobewerking. Kies je voor een 15 inch model uit 2017, bespaar je al gauw 700 euro ten opzichte van een MacBook Pro 16 inch uit 2019.

Tot slot heeft de MacBook Pro 15 inch 2016 ook een 4-core i7 processor en een 2GB of 4GB videokaart. Vooral met gebruiksdoeleinden zoals fotobewerking en grafisch ontwerp (Photoshop, Illustrator) is dit de beste koop. Dit zijn vooral processor-intensieve taken en de 4-core processoren van dit model zijn daar uitermate geschikt voor. Kies je voor een 2016 model, dan bespaar je zo 1000 euro ten opzichte van een MacBook Pro 16 inch!

Met een 4-core of 6-core processor, 4GB videokaart en een 512GB SSD aan boord voor minder dan 2000 euro, biedt de MacBook Pro 15 inch met Touch Bar 90% van de beleving tegen een flink prijsreductie in vergelijking met de huidige MacBook 16 inch.

De voordelen van een MacBook Pro 16 inch wegen niet op tegen de flinke meerprijs

Als je een nieuwe MacBook zoekt zijn een aantal dingen belangrijk. Het model moet niet oud aanvoelen en de Mac moet passen bij je behoeften.

Elke MacBook Pro 15 inch met Touch Bar (2016-2019) voelt aan als een splinternieuwe. Dit omdat er een letterlijk nieuwe behuizing omheen zit, en omdat de belangrijkste en nieuwste features zonder problemen werken. Op het gebied van functionaliteit lever je niets in.

Zo heb je standaard het nieuwe design met twee kleuropties. Je hebt de mooie Touch Bar en Touch ID-vingerafdrukscanner. Daarnaast heb een 15,4 inch Retina beeldscherm met dezelfde contrasten en nagenoeg dezelfde ppi-ratio (pixels per inch). Ook al deze modellen hebben dezelfde 4 USB C-poorten en grote trackpad met Force Touch.

Sterker nog, bij eerste visuele inspectie is niet zichtbaar of het een 2016, 2018 of 2019 MacBook Pro 15 inch betreft. Eén verschil is wel direct duidelijk: de prijs!

Een MacBook Pro 15 inch met Touch Bar koop je al voor 1595 euro. En die is al voldoende voor de meeste mensen.

Mac voor minder

Bij Mac voor minder zorgen wij goed voor onze klanten.  Zo ben jij altijd zeker dat je een Mac in absolute topstaat ontvangt, voor de beste prijs.

Daarnaast biedt Mac voor minder standaard 24 maanden garantie. Er zijn een aantal modellen waarbij je zelfs 3 jaar garantie krijgt, omdat er nog AppleCare op zit. Je krijgt dus een als nieuwe Mac, met volledige garantie, met een waanzinnig percentage korting t.o.v. de nieuwprijs! Tevens is de Mac al gecontroleerd op mogelijke issues, dus hoef je je geen zorgen te maken over reparatieprogramma’s, recalls, staingates en kapotte toetsenborden etc.

Terug naar blog overzicht
Misschien ook interessant voor jou...
2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!

11 april 2018

2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!

2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen! Student, werkende of hobbyist? Een MacBook Pro is er in principe voor allemaal. Een MacBook Pro 15 inch van Apple kopen voor een zo

Verder lezen: 2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!
Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

23 april 2018

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij? Jij bent vast op zoek naar een betaalbare en goede MacBook, waar je goed op kunt werken: video’s en foto’s bewerken, grafisch vormgeven en niet

Verder lezen: Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Conditie van het Apple product

Geen concessies in kwaliteit. Wél de tweedehands prijs.

Mac voor minder staat bekend om de perfecte product conditie. Ons aanbod biedt wél de tweedehands prijs, zonder concessies in kwaliteit. Dat is heel belangrijk. Daarom tref je bij ons – in tegenstelling tot andere aanbieders – enkel 5 sterren conditie producten aan.

Je kan er dus – altijd – vanuit gaan dat de gekozen MacBook altijd in perfecte staat is.

Waar betekent de 5 sterren conditie?

Kort gezegd: als nieuw. In veel gevallen wijkt de MacBook letterlijk 0,0 af van een splinternieuwe en ziet men niet eens het verschil. Maar om het toch nader toe te lichten, bespreken we hier een aantal aspecten waar elke 5 sterren conditie MacBook aan moet voldoen.

MacBook Pro:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

De topcase is het onderdeel dat het toetsenbord, trackpad, speakers en batterij omvat. Doordat deze regelmatig vervangen is, ontvang je effectief écht een vrijwel nieuwe Mac.

Uiteraard is de topcase (behuizing incl toetsenbord, trackpad en batterij) lang niet altijd vervangen. Deze is vaak nog in absolute nieuwstaat! Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie

MacBook Air:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

De topcase is het onderdeel dat het toetsenbord, trackpad, speakers en batterij omvat. Doordat deze regelmatig vervangen is, ontvang je effectief écht een vrijwel nieuwe Mac.

Uiteraard is de topcase (behuizing incl toetsenbord, trackpad en batterij) lang niet altijd vervangen. Deze is vaak nog in absolute nieuwstaat! Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie