Form follows function, Apple’s drang naar dunner en minder

1 augustus 2018

Form follows function, Apple’s drang naar dunner en minder

Apple’s drang naar dunner en minder

“Form ever follows function” is een filosofie die de Amerikaanse architect Louis Henry Sullivan introduceerde, en die de basis vormde voor het functionalisme. In dit artikel lees je wat deze filosofie precies inhoudt en wat de reden is dat Apple van deze filosofie afwijkt. Daarnaast lees je over de gevolgen die dit heeft voor Apple’s producten en de gebruiker.

Betekenis filosofie en voorbeeld

In de architectuur betekende de filosofie “Form follows function” dat een gebouw in zijn vorm de beoogde functie of doel uit moest stralen. “Form” staat voor de uitstraling van het gebouw, “Function” staat voor de functie die het gebouw heeft. In design staat “Form” voor de buitenkant van een object. Hetgeen dat mensen zien en waar ze mee interacteren. “Function” reflecteert wat een gebruiker met het product kan doen of waar het voor gebruikt kan worden.

Een goed voorbeeld hiervan is een stoel. Het is voor de gebruiker direct duidelijk waar de stoel voor gebruikt kan worden. Een stoel met een leuning die achteruit staat is voor ontspanning, een bureaustoel voor iemand die moet focussen en zich gemakkelijk achter een bureau moet kunnen verplaatsen. Het product straalt zijn werking duidelijk uit en werkt intuïtief.

Designfilosofie in digitale wereld verschuift

Er lijkt in het digitale tijdperk een ommezwaai plaats te vinden, waarbij het uiterlijk van een product gebaseerd wordt op menselijk behoefte en gedrag. Tegenwoordig leven we in een wereld gevuld met digitale, computergestuurde producten. Voor designers is het daarom de uitdaging om mensen te helpen complexe digitale producten te gebruiken. Een goed design speelt hier een cruciale rol in, dit zorgt er namelijk voor dat een product makkelijk te gebruiken is.
Dankzij hedendaagse technologie kunnen ontwerpers oneindig veel functies kwijt in een digitaal product. Het gevolg hiervan is dat het uiterlijk van de meeste digitale producten geen relatie heeft met wat ze doen en kunnen.

Apple: form over function

Apple lijkt met hun producten een andere filosofie voor ogen te hebben. Als je kijkt naar de verkoopcijfers, lijkt er niets mis te zijn met Apple’s “design first”-strategie. Ze lijken “form over function” te verkiezen. Dankzij deze strategie zijn bijvoorbeeld alle poorten, van de MacBook Pro opgeofferd om ruimte te maken voor de 4 USB-C ingangen (een keuze waar een hoop “powerusers” niet blij mee is). Zonder het gebruik van dongles kan je niets anders aansluiten dan je oplader.
Ironisch genoeg is de ingang voor je oordopjes die ze bij de iPhones weggehaald hebben nog wel te vinden in de nieuwe serie MacBooks. Waar functies toegevoegd worden, wordt hardware weggehaald. “Less is more”, lijkt de benadering.

Het “less is more”-principe waar Apple in al hun producten naar neigt wordt onder andere vertaald naar steeds dunner wordende producten. De meest recente voorbeelden zijn het verwijderen van de headphone jack bij de iPhone-reeks, en het verwijderen van de poorten op de nieuwe serie MacBooks. Andere voorbeelden van het verwijderen van hardware dat niet zozeer neigde naar het slanker maken, maar focuste op strakker design:

  • Het verwijderen van de homebutton op de iPhone X.
  • De “knoploze” Magic Mouse, waarbij zelfs de oplaadpoort aan de onderkant zit zodat de muis er van bovenaf gestroomlijnd uitziet.
  • De Apple Pencil en de onhandig gepositioneerde oplaadpoort (zodat deze uit het zicht is).

Er wordt dan wel veel geklaagd over de aanpak van Apple ten opzichte van design, maar door design als uitgangspunt te nemen zijn er prachtige, innoverende producten op de markt gebracht. Apple’s marktaandeel liegt er niet om. Ze zijn er in de meeste gevallen in geslaagd een prachtig design te introduceren dat toch praktisch en makkelijk in gebruik is. Al is dat wel te danken aan een aantal compromissen die voor een bepaalde groep gebruikers erg vervelend kan zijn. De dunnere bezels en platte body’s van de nieuwe MacBooks zien er gelikt uit, maar gaan ten koste van de modulariteit, de vervangbaarheid van onderdelen.

Reparatie van nieuwe serie MacBooks

Een groot nadeel van de steeds dunnere Apple producten is daarom dat reparatie nagenoeg niet meer te doen is. iFixit geeft de MacBook een 1 op het gebied van reparatie. Er worden pentalobe-schroeven gebruikt bij de MacBook Pro, en bij de gewone MacBook wordt gebruik gemaakt van verzegelde schroeven. Het gehele batterij gedeelte en de speakers zitten vastgelijmd aan de behuizing, waardoor Apple bij een reparatie vaak de hele laptop vervangt in plaats van enkel het onderdeel waar het probleem zit. Bij de nieuwe MacBooks met Touch Bar zit de SSD-schijf vastgesoldeerd aan het moederbord, om ruimte te besparen. Het gevolg hiervan is dat bij een defecte SSD-schijf het moederbord ook vervangen zal moeten worden.

De nieuwe MacBooks van Apple zijn echter niet de eerste MacBooks waarbij componenten aan elkaar vastgelijmd- of gesoldeerd zitten. Bij alle MacBook Pro modellen vanaf eind 2012 zit zowel het toetsenbord als het trackpad en accu vastgelijmd aan de topcase. Wanneer je dus een probleem hebt met één van deze onderdelen zal het zeer waarschijnlijk zijn dat de gehele behuizing vervangen wordt.

Wanneer je een probleem hebt kan het vervelend zijn als je buiten de garantieperiode zit. Zelf repareren is hoogstwaarschijnlijk geen optie, dankzij Apple’s keuze om hun laptops steeds minder modulair te maken. Iets simpels als een kapotte toets kan ervoor zorgen dat je je MacBook een aantal dagen kwijt bent wanneer je langs Apple gaat, en dat ze een substantieel deel vervangen in plaats van alleen het kapotte onderdeel. Ze vervangen namelijk niet langer losse componenten, maar grote delen van de laptop wanneer er iets mis is. Als je nog gewoon garantie hebt, weet je in ieder geval dat je een vrijwel nieuw product terugkrijgt. Wanneer je echter buiten de garantie zit, wordt een defect onderdeel, hoe klein het ook is, een groot probleem omdat de vervangingskosten erg hoog liggen. Apple’s drang naar dunner zorgt ervoor dat het vervangen van onderdelen duurder wordt door de beperkte modulariteit.

Wat kan je van Mac voor minder verwachten

Wanneer je een MacBook koopt bij macvoorminder.nl kan je er dus zeker van zijn dat je een product ontvangt dat in absolute topstaat is. Eventuele problemen hebben we voor je verholpen en je zult er geen omkijken naar hebben. Daarnaast hebben alle Macs op de website minstens 24 maanden garantie, en in veel gevallen zelfs nog doorlopende Apple Care.

Daarnaast ben je verzekerd van een scherpe prijs en de mogelijkheid om binnen 14 dagen kosteloos te retourneren.

https://uxdesign.cc/how-is-form-follows-function-to-21st-century-design-335737a73305
https://www.nytimes.com/2009/06/01/arts/01iht-DESIGN1.html
https://www.zdnet.com/article/apples-obsession-of-form-over-function-is-hitting-some-folks-in-the-face-literally/

Terug naar blog overzicht
Misschien ook interessant voor jou...
Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

18 juli 2018

Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten? De kans is groot dat je het al eerder langs hebt zien komen.

Verder lezen: Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm
De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch de betere keuze is.

26 november 2019

De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch de betere keuze is

In November 2019 heeft Apple de MacBook Pro 16 inch geïntroduceerd. Met deze introductie stopt Apple na een perio..

Verder lezen: De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch de betere keuze is

Conditie van het Apple product

Geen concessies in kwaliteit. Wél de tweedehands prijs.

Mac voor minder staat bekend om de perfecte product conditie. Ons aanbod biedt wél de tweedehands prijs, zonder concessies in kwaliteit. Dat is heel belangrijk. Daarom tref je bij ons – in tegenstelling tot andere aanbieders – enkel 5 sterren conditie producten aan.

Je kan er dus – altijd – vanuit gaan dat de gekozen MacBook altijd in perfecte staat is.

Waar betekent de 5 sterren conditie?

Kort gezegd: als nieuw. In veel gevallen wijkt de MacBook letterlijk 0,0 af van een splinternieuwe en ziet men niet eens het verschil. Maar om het toch nader toe te lichten, bespreken we hier een aantal aspecten waar elke 5 sterren conditie MacBook aan moet voldoen.

MacBook Pro:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

De topcase is het onderdeel dat het toetsenbord, trackpad, speakers en batterij omvat. Doordat deze regelmatig vervangen is, ontvang je effectief écht een vrijwel nieuwe Mac.

Uiteraard is de topcase (behuizing incl toetsenbord, trackpad en batterij) lang niet altijd vervangen. Deze is vaak nog in absolute nieuwstaat! Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie

MacBook Air:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

De topcase is het onderdeel dat het toetsenbord, trackpad, speakers en batterij omvat. Doordat deze regelmatig vervangen is, ontvang je effectief écht een vrijwel nieuwe Mac.

Uiteraard is de topcase (behuizing incl toetsenbord, trackpad en batterij) lang niet altijd vervangen. Deze is vaak nog in absolute nieuwstaat! Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie